Derek Prince v Sloveniji


Pojdi na vsebino

Derek Prince

O nas

Derek Prince
1915-2003

Derek Prince

Derek Prince se je rodil v Indiji v britanski družini. Na dveh znamenitih britanskih izobraževalnih ustanovah - Eton College in King's College, Cambridge - je končal študij grščine in latinščine. Nato je postal profesor antične in moderne filozofije na King's Collegeu v Cambridgeu. Študiral je še hebrejski in aramejski jezik ter nekaj modernih jezikov, in sicer na univerzi v Cambridgeu in na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu. Kot študent je bil filozof in imel se je za agnostika.

V prvih letih druge svetovne vojne je služil v britanski vojski kot pomočnik v bolnišnici. Takrat je začel brati Sveto pismo kot filozofsko knjigo. Kmalu zatem se je spreobrnil ob srečanju z Jezusom Kristusom in bil nekaj dni zatem krščen v Svetem Duhu. To srečanje ga je pripeljalo do dveh ugotovitev: prvič, da je Jezus Kristus živ, in drugič, da je Sveto pismo resnična, pomembna in sodobna knjiga. Ti dve dejstvi sta trajno spremenili ves potek njegovega življenja, saj ga je potem posvetil študiju in poučevanju Svetega pisma kot Božje besede.

Po drugi svetovni vojni je ostal v Jeruzalemu, kjer je bil prej v britanski vojski. Ko se je leta 1945 tam poročil z Lydio Christensen, je postal oče osmim posvojenim deklicam v Lydiinem otroškem domu, ki ga je bila ustanovila tam. Skupaj so bili priča ponovnemu rojstvu države Izrael leta 1948. Kasneje, leta 1950, ko je Derek delal kot ravnatelj šole za učitelje v Keniji, sta z Lydio posvojila svojega devetega otroka, afriško deklico.

Leta 1963 sta zakonca Prince z družino imigrirala v ZDA in postala sta pastorja skupnosti v Seattlu. Deset let kasneje je Derek postal soustanovitelj Molitvenih zastopnikov za Ameriko. Njegova knjiga Molitev in post, ki spreminjata zgodovino je prebudila kristjane po svetu k njihovi odgovornosti, da molijo za vlade svojih narodov. Mnogi menijo, da so prevodi te knjige pomembno pripomogli k padcu komunističnih režimov v Vzhodni Evropi.

Lydia Prince je umrla leta 1975 in Derek se je drugič poročil oktobra 1978 z Ruth Baker, ki je bila mati samohranilka treh posvojenih otrok. Svojo drugo ženo je tako kot prvo srečal, ko je služil Bogu v Jeruzalemu. Ruth je umrla leta 1998 v Jeruzalemu, kjer sta živela od 1981.

Vse do nekaj let pred svojo smrtjo je Derek Prince vztrajal v službi, v katero ga je poklical Bog. Potoval je po svetu in služil ljudem s poučevanjem razodete resnice Božje besede in z molitvijo za bolne in prizadete, večkrat pa je predaval tudi o preroškem pogledu na svetovna dogajanja v luči Svetega pisma.

Mednarodno je priznan kot eden vodilnih svetopisemskih učiteljev našega časa. Je avtor več kot petdeset knjig, več kot šeststo avdio- in sto videopoučevanj. Mnogo jih je prevedenih, skupno v več kot sto jezikov. Njegov radijski program, ki ga je začel leta 1979 pod naslovom Ključi za uspešno življenje, je bil preveden v več kot deset svetovnih jezikov in se še vedno dotika življenj ljudi.

Derekov glavni dar razlaganja Svetega pisma in preprostega, a natančnega poučevanja je pomagal graditi temelje vere milijonov ljudi na vseh kontinentih. Bog mu je odpiral vrata do kristjanov iz mnogih različnih rasnih in verskih okolij. Njegovim poučevanjem zaupajo kristjani iz protestantskih, rimskokatoliških in pravoslavnih skupnosti. Ocenjujejo, da so dosegla že več kot polovico zemeljske oble, njihovo širjenje pa tudi po Derekovi smrti nadaljuje organizacija Derek Prince Ministries.

Išči

Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni